Martsarin taidekohteet yhdellä kartalla

Martinlaakson
taidereitti

Martinlaakson taidereitti on helppo aloittaa saapumalla Martsarin asemalle: junamatka on vain 20 minuuttia Helsingin keskustasta tai Tikkurilasta. Merkatun taidereitin lisäksi nähtävää löytyy eri puolilta kaupunginosaa. Kesällä kannattaa poiketa Jokiuomanpuistoon, josta löytyy myös Vantaan kaupungin julkista taidetta. Todellinen katutaideharrastaja tutustuu samalla päiväreissulla Myyrmäen muraaleihin. 

8 TAIDETEOSTA

Urbaani sinfonia: Martinlaakson taideasema (2017)

➤ Sijainti: Martinlaakson rautatieasema
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: SAV Taidekollektiivin kuratoiman kokonaisuuden teema on “Urbaani sinfonia”, jossa yhdessä ammattimuusikon kanssa valittiin jokaiselle taiteilijalle oma klassisen musiikin termi. Aseman teemalla haluttiin huomioida Martinlaakson oma kulttuuritalo Martinus. Esimerkiksi Laura Lehtisen teos “Con Fuoco” tarkoittaa suomeksi “tulisesti”, ja teos sisältääkin tulisesti “soivia” tulivuoria. Samalla tavoin jokainen teos asemalla käsittelee omaa klassisen musiikin termiään. Taiteilijoiden suhteen kutsuimme monen tyylisiä taitureita ja asemalta löytyykin kuvataidetta, graffitia, katutaidetta ja kuvitustyylisempää jälkeä. Taiteilijat: Deos, Hende, Laura Lehtinen, Level11, Juulia Markko, Jesse Pasanen, Jukka Peltosaari, Essi Ruuskanen, Verna Tervaharju.

Anna Autio & Kaisa Viitanen: Mun Martsari (2019)

SIJAINTI: Martinlaakson rautatieaseman katutaso
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Mun Martsari on kävelykierroksen muotoon rakennettu henkilökuvakavalkadi ja Martinlaakson 50-v synttärinäyttely vuodelta 2019. Kuvat löytyvät Martinlaakson asemalta ja kulttuuritalo Martinuksesta. Sähkökaappien kuvat poistettiin 2022 niiden huonon kunnon vuoksi. Kuvat on tehnyt valokuvaaja Anna Autio ja tekstit on kirjoittanut toimittaja Kaisa Viitanen. Anna Autio on freelancevalokuvaaja, joka on opiskellut valokuvataidetta Aalto-yliopistossa. Hän on työskennellyt vapaaehtoisena valokuvaajana kehitysmaissa sekä osallistunut lukuisiin taideprojekteihin ja näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Kaisa Viitanen on helsinkiläinen freelancer-toimittaja, joka kirjoittaa lehtijuttuja, tekee tietokirjoja, käsikirjoittaa videoita, tekee sisältöjä järjestöille sekä järjestää tapahtumia.

MION: Kolmen teoksen sarja sähkökaapeissa (2022)

SIJAINTI: Laajaniityntie 12, Martinlaaksontie 19 sekä Martinlaaksontien ja Martinlaaksonkujan risteys
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: MION on Raw Deal -taiteilijakollektiivin graffititaiteilija, joka on maalannut vuodesta 1993 lähtien. Taitelijana Mion inspiroituu ihmisen luomasta urbaanista ja luonnon vuorovaikutuksesta. Värit ovat läsnä elämässä jatkuvasti ja niiden kautta Mion haluaa jakaa katsojan kanssa leikkimielisen todellisuuden.

Siina Levonoja ja Martinlaakson koulun 5. lk: Pörriäisten kevätkokous (2023)

SIJAINTI: Laajaniityntie 10
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Keramiikkataiteilija Siina Levonoja toteutti yhdessä Martinlaakson koulun vitosluokkalaisten kanssa projektin, jossa Levonojan vetämässä työpajassa oppilaat saivat ensin piirtää omia pörriäisiä. Näiden piirrosten pohjalta Levonoja valmisti 20 keraamista pörriäistä, jotka kiinnitettiin Laajaniityntien varrella sijaitsevan rakennuksen seinään. Avajaisia juhlittiin yhdessä oppilaiden kanssa Martinlaakson K-Supermarketin sponsoroimilla Murkku-mehujäillä. Siina Levonoja on helsinkiläinen kuvataiteilija (TaM). Levonojan monialainen työskentely rakentuu performatiivisista interventioista ja installaatioista, lajienvälisestä taiteesta ja kuvanveistosta. Hänelle läheisin media on poltettu ja polttamaton savi. Levonojan työt käsittelevät usein lajirajat ylittäviä kohtaamisia ja yhteiseloa sekä ihmisen suhdetta muihin eläimiin.

8 TAIDETEOSTA

Martinlaakson taidepolku

SIJAINTI: Martinlaaksonpolku
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: ”Martinlaaksonpolun taidekohteet” on Vantaan kaupungin ylläpitämä ja tuottama taidepolku, jonka kohteet löytyvät Alepan rakennukseen kiinnitetystä infotaulusta. Vantaan kaupunki on yhteistyössä alueen rakennuttajien, yksittäisten asukkaiden sekä alueen päiväkotien, koulujen, palvelutalojen ja yhdistysten kanssa kerännyt tarinoita ja kuvia asuintalojen seinustoille. Kuvissa ja tarinoissa tulevat esille martinlaaksolaisille tärkeitä asioita kuten luonto, alueen historia, hyvät palvelut ja yhteisöllisyys.

Jesse Pasanen: Päiväkodin lasten muuntamo (2021)

SIJAINTI: Martinlaaksonpolku
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Martinlaakson päiväkodin lasten piirustuksiin perustuva maalaus on tehty Vantaan Energia Sähköverkkojen muuntamoon Vantaan kaupungin tilaustyönä. Jesse Pasanen loi lasten ääriviivapiirustuksista sommitelman ja Martsariin sopivan taustan, vierestä puretun Martsarin ostarin 70-lukua henkivää oranssia ja ruskeaa säästelemättä.

SAV Taidekollektiivi: 01620 (2013)

SIJAINTI: Martinlaaksontie 38
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Street Art Vantaa (nyk. SAV Taidekollektiivi) sai alkunsa Martinlaaksossa kesällä 2013, kun paikkakunnalta kotoisin olevat Jesse Pasanen ja Jenni Väisänen järjestivät tunnelityöpajan Martinlaakson lukion oppilaiden kanssa. Teoksen aiheet ammentavat Martinlaaksosta: seinille on maalattu lähiluonnon eläimiä, formula, vesitorni ja erilaisia ohikulkevia hahmoja. Taidetunnelin lopputulos oli sen verran mainio, että Street Art Vantaa kutsuttiin Kööpenhaminaan KPH Awards 2013 -kilpailuun samaan sarjaan mm. Siivouspäivän ja muiden kaupunkikonseptien kanssa. Kannustava tuki myös kotipaikkakunnalta ja erityisesti vastaperustetulta Myyrmäki-liikkeeltä antoi hyvän alkusysäyksen SAV:n alulle. Tunnelia on korjattu aikojen saatossa niin, että siihen ilmestyneitä tägejä on integroitu osaksi tunneliteosta niiden poistamisen sijaan.

YLI 20 TAIDETEOSTA

Martinuksen parkkihallin katutaidegalleria (2021)

SIJAINTI: Martinlaaksontie 36
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Jesse Pasasen tuottama parkkihalligalleria kokoaa yhteen lähes 30 taiteilijan taidonnäytteet Martinuksen, Martinlaakson lukion ja Mercurian parkkihalliin. Parkkihalliin käynti joko ajoluiskan kautta tai Martinuksen pääovien viereisestä portaikosta parkkihallin aukioloaikoina. Parkkihallissa taiteilijat saivat vapaat kädet toteuttaa teoksiaan kuten parhaaksi näkivät. Itäpuolen osuuden graffitisessioihin kutsuttiin peinttareita Oulusta, Kuopiosta ja Vantaalta. Hallin tolpat on maalannut Mercurian kustantamana Ukrainasta sotaa paennut taiteilija Josef Elishai. Yhteistyössä/sponsorointi: Vantaan kaupunki, G-Rex, SAV ja Mercuria. Taiteilijat: Mion, Marianne Kurki, Jukka Peltosaari, Igor Multi, EFK, Taneli Stenberg, Fuse, Rare, Juho Ojala, Mika Väisänen, Sami Serpola, Henri Honkanen, Maver, Graffiti Professors, Maria Björklund, Markus Nieminen, Minttu Pyykkönen, Mitja Lehtevä, Juha Liede, Athanasia Aarniosuo, Päivi Lindell, Terhi Ekebom, Kirsi-Maria Raunio, Aryan Hasanvandi, Sirkku Haikonen, Josef Elishai.

SAV Taidekollektiivi: Tunnelikiertue / Martinlaakso (2014, 2022)

SIJAINTI: Martinlaaksontie 30
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: SAV Taidekollektiivin 2014 järjestämän viiden alikulkutunnelin työpajakiertueen yhtenä kohteena maalattu katutaidetunneli on tehty yhdessä Martinlaakson lukiolaisten kanssa. Työpajatyöskentelyyn kuului yhteisiä luonnostelusessioita ennen varsinaista maalaamista. Tunnelin siivekkeet on maalattu uusilla kuvilla vuonna 2022 Fusen, EFK:n (kuvassa), Sami Serpolan ja Jesse Pasasen toimesta.

MAALAUKSET 15 ERI PINNALLA

SAV Taidekollektiivi: Martians (2023)

➤ Sijainti: Martinlaaksontien ylittävän ratasillan tukirakenteet aseman eteläpuolella (autotien molemmin puolin)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: 10-vuotiaan SAV Taidekollektiivin juhlavuoden pääteos levittäytyy monille pinnoille ja esittelee kollektiivin taiteilijoiden näkemyksia tulevaisuuden Martinlaaksosta ja sen asukkaista. Koko alikulkutunnelin kattavassa kokonaisuudessa on erilaisia näkökulmia. Kaikki teokset on maalattu Jesse Pasasen abstraktien taustojen päälle. Taiteilijat: Jesse Pasanen, Maikki Rantala, Essi Ruuskanen. Tuottaja: Jenni Väisänen

2 TUNNELIA JA RAMPPI

Jesse Pasanen: Ruutuaika (2023)

SIJAINTI: Martinlaakson rautatieaseman pohjoispuolen kaksi alikulkutunnelia
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Huumorin kautta laajaa globaalia ilmiötä käsittelevä tunnelikokonaisuus on monelle pinnalle levittyvä yhtenäinen teos, jonka Jesse Pasanen on suunnitellut ja toteuttanut. Väripaletissa on nähtävissä viittauksia lähialueen rakennuksiin: tiilen sävyihin, vihreisiin yksityiskohtiin ja Martsarin historian oranssiin. Teosta maalatessa Pasanen pyrki antamaan yhtä paljon huomiota ns. taustalle kuin esittäville sarjakuvamaisille hahmoille, jotta teos olisi kokonaisuudessaan runsas ja yhtenäinen. Tunnelissa kotiseututyötä tehdessä moni asukas tuli Martinlaaksotaustaiselle taiteilijalle tutuksi ja päätyipä seinille muutama ohilkulkijan ideakin, kuten Kalevala-lakki sienien päällä kököttävälle “Joukahaiselle”.

Miila Westin (2019)

SIJAINTI: Kivivuorenkuja
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Miila Westin on Oulussa kasvanut ja nykyisin Helsingissä asuva kuvittaja, graafikko ja sarjakuvataiteilija. Kuvittajana Westin on suunnitellut niin hahmoja, muraaleja kuin kankaitakin monenlaisille tahoille ja hän voitti vuonna 2020 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon kuvituksillaan teokseen Radio Popov.


Sukella syvemmälle Martsariin

Hende: Martinlaakso est. 1969 (2019)

SIJAINTI: Laajavuorenkuja 2
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: SAV:n Jesse Pasanen kyseli keväällä 2019 Vanhat Martsarilaiset Facebook-ryhmässä paikkaa katutaiteilija Henden uudelle Mikat-teokselle. Alkuperäisestä, jo purettuun rakennukseen maalatusta teoksesta oli syntynyt pienimuotoinen kansan suosikki Martinlaakson vanhan ostoskeskuksen purkujuhlissa. Paikka löytyi, lupa saatiin ketterästi, Vantaan kaupunki kustansi hankkeen ja Hende maalasi paljon Martsarin tuttuja paikkoja sisältävän teoksen huolella ja rakkaudella. Hendellä on taustaa Martinlaaksosta ja hän on maalannut graffiteja vuodesta 1988 lähtien. Hende yhdistää projekteissaan katutaidetta, kuvituksia, lapsi- nuorisokulttuurityötä ja vaihtoehtoisia toimintamalleja.

Maikki Rantala & Sara Multanen (2017)

SIJAINTI: Raappavuorenrinne 2
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Jo vuonna 2016 aloitetun suunnitteluprosessin aikana talon asukastoimikunta pääsi kertomaan mielipiteensä alustavaan luonnokseen, ja taiteilijat muokkasivat muraalin lopullisen kuva-aiheen heidän palautteensa pohjalta. Martinlaaksolle on ominaista korkeat metsäpolkujen halkomat kalliot ja niiden metsäluonto, ja tämä maisema istutettiinkin osaksi teoksen naishahmoa. Maikki Rantala on helsinkiläinen katu- ja muraalitaiteilija. Rantala on valmistunut vuonna 2006 Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista medianomiksi (AMK) graafisen suunnittelun opintosuunnalta. Maikki on erikoistunut suuren kokoluokan urbaaneihin taideprojekteihin ja hänen teoksissaan on usein keskiössä osallistava suunnittelu. Sara Multanen on helsinkiläinen sisustusarkkitehti, joka on toteuttanut katutaideprojekteja jo vuosien ajan niin itsenäisesti kuin Multicoloured Dreams -kollektiivin ja G-Rex -ryhmän jäseninä sekä Helsinki Urban Art ry:ssä. Saran erityinen intohimo on julkisen tilan käytön demokratisointi ja yhteisten tilojen suhde asukkaiden hyvinvointiin, alueiden tunnelmaan ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.

Viv Magia, Minttu Pyykkönen & Yamahamay: Punainen kiska (2019)

SIJAINTI: Laajavuorenkuja 7
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Legendaarinen “punainen kiska” sai kolmelta katutaiteilijalta uuden ilmeen 2019. Teoksia suunniteltaessa tähdättiin siihen, että mökin pohjaväri säilyy punaisena. Minttu Pyykkönen, Viv Magia ja Yamahamay ovat osa Mimmit Peinttaa -katutaidekonseptia. Mimmit Peinttaa on toiminut vuodesta 2015 innoittajana ja rohkaisijana tytöille ja naisille, miesvaltaisen alakulttuurin kentällä. Mimmit peinttaa on luonut naisille mahdollisuuden toteuttaa taidetta julkiseen tilaan, johon heillä ei muutoin olisi ollut mahdollista sitä toteuttaa. Kaikki projektit toteutetaan naisten voimin, ja samalla lisätään eri-ikäisten välistä vuorovaikutusta.

Jesse Pasanen: Jäätelöboksi (2022)

SIJAINTI: Raappavuorenpolun ja Laajavuorenkujan risteys
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Tämän teoksen tilalla oli aikaisemmin Yamahamayn ja Viv Magian vuonna 2019 maalaama sähkökaappiteos. Se kuitenkin sotkettiin niin pahasti, että päädyttiin maalaamaan uusi teos päälle. Tämän toteutti Jesse Pasanen.

Jan Andersson (2019)

SIJAINTI: Laajavuorentie
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Jan Andersson on palkittu animaatio-ohjaaja joka yrittää kovasti olla myös sarjakuvapiirtäjä ja kuvataiteilija. Hänen animaatioitaan on nähty elokuvafestivaaleilla, galleriossa, museoissa ja televisiossa ympäri maailmaa. Andersson tutkii teoksissaan ihmisten pään sisäistä maailmaa ja miten se eroaa meidän kokemastamme todellisuudesta. Animaatiossa kiinnostaa eniten stopmotion ja piirrosanimaatio.

Jesse Pasanen: Lähiöstä lähiluontoon (2016, 2022)

SIJAINTI: Raappavuorentie / Raappavuorenrinne
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Kaupungin ja lähiöluonnon rajamailla sijaitseva tunnelimaalaus ammensi idean sijainnistaan: kaupungin puolella pylväiden kuvio on geometrisempää kaupunkikuvaa, metsään päin mentäessä muotokieli muuttuu vehreämmäksi ja pehmeämmäksi. Spraymaalattu tunneli on kokonaisuudessaan Jesse Pasasen käsialaa. Tunneli on korjausmaalattu alkuperäisasusta hieman poiketen vuonna 2022.

EFK & Acton: Vesitornin tunneli (2019)

SIJAINTI: Raappavuorentien alikulku Loiskekujan lähellä
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Tämä alikulkutunneli, joka johdattaa lenkkeilijät ja hiihtäjät vesitornin pururadalle eli purtsille, sai värikkään maalipinnan paikallisilta graffitimestareilta eli Elektro Future Kids -ryhmältä ja kaupunkirajan toiselta puolelta kutsutulta Actonilta. Teoksen teemana on taianomainen metsän ja kaupungin raja. Tunnelissa on esimerkiksi nähtävissä viittaus viereiseen vesitorniin, joka on monien lapsuuden leikeissä ollut ufo, örkkien vartiotorni tai muu jännittävä keskipiste.

Minttu Pyykkönen (2019)

SIJAINTI: Laajaniitynkujan ja Raiviopolun risteyksessä
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Minttu Pyykkönen maalasi muuntamon ollessaan mukana SAV Taidekollektiivin Seinähullu Vantaa -hankkeessa. Muuntamo on maalattu samaan aikaan Aryzin (jo puretun) muraalin kanssa. Muuntamo jatkaa Pyykkösen mystistä ja eteeristä tyyliä, jota on nähty muissakin hänen teoksissaan Vantaalla. Pyykkösen Seinähullu Vantaan aikana maalaama ensimmäinen kokonaisen seinänpäädyn kokoinen muraali löytyy Vantaalla Havukoskelta.

Acton: Lorem Ipsum (2017) & Acton ja Skin (2017)

SIJAINTI: Martinkyläntie
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Graffititaiteilija Acton toteutti tunnelin toisen puolen omana teoksenaan, jossa hän omien sanojensa mukaan alleviivaa graffitin olemusta. Tällä hän viittaa oman nimimerkin toistamista niin paljon kuin vain on mahdollista. Teoksessa on myös hienovarainen hatunnosto graafisen suunnittelun suuntaan: “Lorem ipsum” viittaa niin sanottuun täytetekstiin jota käytetään taittoa suunnitellessa, kun varsinaista tekstiä ei vielä ole olemassa. Tunnelin toinen puoli on Raw Deal -porukan graffititaiteilijoiden Acton ja Skin maalaama harmaasävyinen teos.

Venla Huhtinen: Urban Jungle (2022)

SIJAINTI: Kukinkuja 8
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Urban Jungle -seinämaalauskokonaisuus tuo luonnon keskelle kerrostaloaluetta. Teos kutsuu tarkastelemaan kaupunkiympäristöä uudella tavalla, näkemään sen elävän ja hengittävän osana suurempaa ekosysteemiä. Maalaukset kutsuvat katsojia pohtimaan kaupungin ja luonnon vuorovaikutusta sekä ihmisen roolia ympäristön säilyttämisessä. Teoksessa kädet viestivät myös yhteisöllisyyden ja sosiaalisten suhteiden tärkeyttä. Venla Huhtinen on turkulainen, sittemmin helsinkiläistynyt, taiteilija ja muotoilija. Hänen teoksilleen tyypillistä on vahva värien käyttö ja graafiset elementit, etenkin kädet jotka toistuvat teoksissa. Teoksissa ajatukset arjesta ja nyky-yhteiskunnasta saavat muodon absurdien tilanteiden kautta. Taiteellaan hän haluaa välittää ettei elämän tarvitse olla niin vakavaa, ja kannustaa katsojia löytämään iloa ja huumoria arjen haasteista.

G-Rex -katutaidekilta: Lomatunneli (2016)

SIJAINTI: Martinlaaksontie 3
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: G-Rex maalasi alikulkutunnelin Vantaan Martinlaaksossa kesällä 2016 Jesse Pasasen johdolla. Mukana taideteoksia maalaamassa olivat Tuuli Huovila, Laura Lehtinen, Juha Liede, Kirsi-Maria Raunio ja Essi Ruuskanen. Tunnelin teokset kehottavat ottamaan iisisti, chillaamaan, lepäämään ja ripustamaan hanskat naulaan. G-Rex on Grafia ry:n katutaidekilta, joka tuo yhteen urbaanista taiteesta kiinnostuneet Grafian jäsenet. Kiltalaiset järjestävät yhdessä koulutuksia, tapahtumia, näyttelyitä ja erilaisia taidehankkeita. Kilta kokoaa yhteen visuaalisen viestinnän alan ammattilaisia ja opiskelijoita, kaupunkitaiteesta kiinnostuneita suunnittelijoita, kuvittajia ja taiteilijoita.

Jesse Pasanen: Kotipuutarhuri (2019)

SIJAINTI: Kukinkujan ja Kukintien risteys
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Värikäs sähkökaappimaalaus kotipuutarhaansa hoitavasta heppulista.


Jokiuomanpuiston taide

SAV Taidekollektiivi & Vallaton Liike -kesäleirin nuoret (2017)

SIJAINTI: Jokiuomanpuisto
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Osana Vallaton Liike -kesäleiriä SAV Taidekollektiivi toteutti nuorten kanssa rakennuksen kolmelle sivulle työpajateokset, jotka ammensivat inspiraatiota puiston lintu-teemasta.

Blens: Vallaton Liike -kesäleirin vieraileva taiteilija (2017)

SIJAINTI: Jokiuomanpuisto
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Osana Vallaton Liike -kesäleiriä SAV Taidekollektiivi kutsui paikallisen graffititaiteilijan Blensin tekemään graffitin samaan rakennukseen, jonka muille sivuille leirin nuoret toteuttivat työpajateokset.

Essi Ruuskanen: Fåglar på Fåglar (2017)

SIJAINTI: Jokiuomanpuisto
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Vallaton Liike -leirin päätteeksi Essi Ruuskanen maalasi ohjaavan taiteilijan työnäytteenä muuntamoon tyyliteltyjä puistolintuja. Jesse Pasanen on korjausmaalauksen yhteydessä muokannut teoksen taustaa kesällä 2022.

Johanna Kaarina Ilvessalo: Lintukoto (2017)

SIJAINTI: Jokiuomanpuisto
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Jokiuomanpuistossa Martinlaaksossa sijaitseva veistos koostuu seitsemästä talonmuotoisesta paneelista. Niiden pintaan on kiinnitetty linnunpönttömäisiä muotoja, joissa on kuvattuina kasvottomia ihmishahmoja. Kasvottomat ihmiset kuvaavat elämän arvaamattomuutta ja teoksen lähtökohtana on ajatus siitä, että jokaisella lapsella tulisi olla turvallinen koti, lintukoto. Teos on toteutettu osana puistoon perustettua taiteellista lähiliikuntapaikkaa. Liikuntapaikka toteutettiin Vantaan kaupungin vuonna 2016 saaman testamenttilahjoituksen varoin.

Jesse Pasanen: Louhela Jam & Jokiuoma (2023)

SIJAINTI: Jokiuomanpuisto
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Jesse Pasasen Louhela Jamien ja Jokiuoman puiston kunniaksi maalaamat Vantaan kaupungin sähköboksit.

Juha Menna: Ukonkirves (1996)

SIJAINTI: Jokiuomanpuisto
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Maaveistos sijaitsee Jokiuomanpuistossa Martinlaaksossa. Se on rakennettu paikallisesta maa-aineksesta ja ainoastaan kenttäkiveyksen kivet on hankittu erikseen paikalle. Teoksen ideana on olla vuorovaikutuksessa ympäröivän luonnon ja ympäristön kanssa. Maaveistos muuttuu jatkuvasti vaihtuvien vuodenaikojen mukaan. Teoksen lähtökohtia ovat alueelta löydetyt kivikautiset asuinsijat sekä kalevalainen mytologia. Kokonaisuudessaan maaveistoksen muoto kuvaa mytologista ukkosenjumala Ukon kirvestä, jonka mukaan teos on saanut nimensä. Maapengerryksen lisäksi teokseen kuuluu kivikautista tulisijaa jäljittelevä kuoppa, kasvava vaahtera sekä paikallinen luonnonkivi. Luonnonkiveen on uurrettu kuppikivien kuoppia muistuttavia uhrikuoppia. Teos toteutettiin osana projektia, jossa parannettiin Martinlaakson asuinalueen asukasviihtyvyyttä, toiminnallisuutta ja monimuotoisuutta.

SAV Taidekollektiivi: Koripallokentän taidemaalaus (2017)

SIJAINTI: Jokiuomanpuisto
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: SAV Taidekollektiivilta tilattu koripallokentän maamaalaus jatkaa Jokiuomanpuiston lintu-teemaa.

Jesse Pasanen: Sorsa-muuntamo ja sähkökaappi (2017)

SIJAINTI: Louhelantie 15
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Jesse Pasasen muuntamon ja sähkökaapin kokonaisuus tuovat esille nekin puiston lintu-teemaa ja lähiluontoa.

 

Poistuneet teokset

Aryz (2017)

SIJAINTI: Laajaniitynkuja 5
Kartalla:
Google Maps

Talo, jossa muraali sijaitsi, purettiin vuonna 2020.

Lisätietoa: Espanjalainen katutaidelegenda Aryz maalasi muraalin Vantaan Martinlaaksossa. Kuratoitu yhteistyössä Street Art Todayn kanssa. Kuva: Pasi Markkanen.

Jäähyväiset Martinkeskukselle (2016)

SIJAINTI: Martinlaaksonpolku
Kartalla:
Google Maps

Martinkeskuksen ostari purettiin vuonna 2017.

Lisätietoa: SAV Taidekollektiivi tuotti vuonna 2016 Jäähyväiset Martinkeskukselle -tapahtuman, jonka yhteydessä koko vanha Martinlaakson ostari maalattiin useiden taiteilijoiden ja koululaisten työpajaryhmien toimesta. Osana tapahtumaa järjestettiin jäähyväisfestarit, jossa oli livemusiikkia ja muuta asukkaiden järjestämää ohjelmaa. Martinkeskus oli tupaten täynnä ihmisiä! Kuvassa Stay Icen ja Jukka Peltosaaren yhteisteos.

Martinlaakson vanhan ostarin tukimuurin maalaukset (2015)

SIJAINTI: Martinlaaksonpolku
Kartalla:
Google Maps

Parkkipaikan tukimuuri purettiin vuonna 2017.

Lisätietoa: Ennen Martinlaakson vanhan ostarin purkamisen yhteydessä järjestettyä Jäähyväiset Martinkeskukselle -tapahtumaa oli maalattu parkkipaikan betonimuuri. Taiteilijoita maalaamassa oli Salla Ikonen, Deos, Close, Soved, Fuse, Jesse Pasanen, Johannes Kaira, Julia Sand ja Jenni Väisänen. Kuvassa SAV Taidekollektiivin teos.


 

Järjestämme katutaidekierroksia Vantaalla

Ota yhteyttä ja kysy tarjousta katutaidekävelystä Vantaalla. Kierroksen yhteyteen voi tilata myös katutaidetyöpajan!
SAV Taidekollektiivi tuntee Vantaan muraalit ja Suomen katutaiteen. Heitä viestillä, jos heräsi idea!