Tarinoiden
seinävaatteet (2019)
Ryijytaidetta tunnelissa
Tarinoiden seinävaatteet on Vantaan kaupungin tilaama, kahden alikulkutunnelin taidekokoanisuus. Kevään 2019 aikana SAV Taidekollektiivin Jenni Väisänen keräsi Länsimäen ja Rajakylän alueelta asukkaiden tarinoita, muistoja ja kuvia. Näiden kertomusten perusteella SAV Taidekollektiivin Essi Ruuskanen suunnitteli kahden alikulun kattavan kokonaisuuden, jotka muodostavat yhdessä tarinoiden seinävaatteen eli ryijyn.
Ikonisista suomalaisista ryijyistä inspiraationsa saaneet kuvioinnit samalla kunnioittavat rikasta käsityöperinnettämme ja kätkevät sisälleen paikallisten päiväkotilasten tarinoita. Jokaiseen ryijyyn on jätetty myös ikkuna menneisyyteen, johon mukaan kutsutut vierailevat taiteilijat ovat ikuistaneet yhden varttuneemman asukkaan päätarinan.
Teoksen taiteilijat: Essi Ruuskanen, Tuuli Huovila, Krista Blomqvist, Katerina Zherbina sekä Anne Muhonen sekä assistenttina Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen työharjoittelija Elizaveta Busareva.
Lavatanssit – Tuuli Huovila & Essi Ruuskanen
"VPK:lla oli oma tanssilava 50-luvulla nykyisen palokunnan talon paikalla."
Tuuli Huovilan maalaamassa verhojen takaa avautuvassa maisemassa näkyy tunnelmallinen hetki tanssin pyörteissä. Seinävaatteessa on lainattu mm. ryijyistä Kehrä sekä Liekki ja mukana on erään päiväkotilaisen tarina kummituksesta, joka törmäsi omenapuuhun.
Länsimäen Hennot – Krista Blomqvist & Essi Ruuskanen
70-luvun alussa perustettiin voittoisa Länsimäen Hennot -naisjääkiekkojoukkue. Naiset pelasivat luonnonjäällä, josta Blomqvist on saanut inspiraationsa teokseen.
“Miehet katsoivat kentän laidalla. Vain muutamilla oli miesten hokkarit. Kaunoluistimista hiottiin terät pois ja niillä pelattiin. Pelipaidoissa luki Läki (Länsimen kiekko). Joukkueesta kirjoitettiin myös lehtijuttu, otsikolla: Kaikki hyvä saa alkunsa naisista. Pikkuhiljaa Länsimäen hennot alkoivat saada omia lapsiaan ja junior-jukkue alkoi muodostua. Hakan parakissa päätettiin -73 perustaa Läki-junnuseura. Länsimäen kiekko järjesti monet uudenvuoden juhlat: oli makkaraa, musiikia, jäällä luistelua ja tanssia. Länsimäen huolto ampui 9-kerroksisen talon katolta raketteja. Näitä juhlia järjestettiin monena vuonna.”
Tältä seinältä löytyy myös Rajakylän päiväkodin eskareiden tarinoita mm. banaanisotureista, siilistä ja kukista. Ryijyssä on pääosassa Nuoren neidon ryijy ja otteita kansanomaisista ryijyistä.
Majakka – Katerina Zherbina & Essi Ruuskanen
“Olen asunut Länsimäessä 17 vuotta. Länsimäessä on hyvä asua, en muuttaisi täältä muualle. Minulla ei ole täältä pahaa sanottavaa, on rauhallista ja olen tyytyväinen. Ensimmäinen muistoni täältä on avoin päiväkoti, jossa kävin jo raskaana ollessani. Muistan kaksi nimeä Seija ja Tuula. He toivottivat minut tervetulleiksi. Olin silloin todella ujo, he olivat minulle ystävällisiä ja kehottivat minua istumaan ja puhumaan yhdessä muiden kanssa. Kun ensimmäinen lapseni syntyi kävin siellä hänen kanssaan kaksi kertaa viikossa monen vuoden ajan. Seija ja Tuula tekivät meille aamupalaa. Joskus 50 sentillä sai ostaa lettuja hillolla. Päiväkodin nimi oli Majakka.”
Seinävaatteessa on otteita ryijystä Jäkälä sekä kansanomaisista ryijyistä. Eskarilaisten tarinoissa on mm. zombeja, asteroideja ja koiria. 80-luvulla Länsimäkeen perustettiin partioryhmä Keronkävijät. Vanhemmat olivat vahvasti mukana toiminnassa erityisesti retkillä huoltajina, keittiössä ym. Ryijystä löytyy myös tämän luppukunnan logo.
Rajakylän tienraivaus – Anne Muhonen & Essi Ruuskanen
“Rajakylä muodostettiin Westerkullan kartanon maista rintamamiestonteiksi, joissa viljeltiin omiksi tarpeiksi. Koteja rakennettiin talkoilla ja lapset urheilivat keskenään. Kadut Rajakylässä on 50-luvulla rakennettu myös talkoovoimin, mm. Maratontiekin.”
“Rajakylä on matalaa ja Länsimäki korkeaa, olisi kiva jos teoksessa näkyisi tämä korkeat-matalat talot -asetelma.”
Teoksen taustalla ote ryijystä Metsässä palaa sekä eskarilaisten tarinoita mm. kukkasista ja lehmästä, joka selvisi lentokoneen maahansyöksystä.