Vantaan muraalit, katutaide ja julkinen taide

Länsimäen taidereitti

Länsimäen taidekaupunginosaan pääsee esimerkiksi metrolla Helsingistä: Mellunmäen pysäkki on 250 metrin päässä reitin aloituspisteestä (Keilapolun tunneli). Katutaidekierroksen aikana kannattaa poiketa reitiltä, jos haluaa nähdä kaikki muraalit ja tunnelimaalaukset. Katutaidereittiä voi seurata lyhtypylväisiin teipattujen tarrojen avulla. Taidekierroksen varrella Länsimäen kirjastoa vastapäätä on löytyy Vantaan kaupungin julkisen taiteen mosaiikkiteos, joka on listassa merkattu vaalean harmaalla taustavärillä.

 
 

G-Rex (2019 & 2021)

➤ Sijainti: Keilapolku (Pallastunturintien alittava alikulkutunneli)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Yhteistaideteostunneli on maalattu katutaidehengessä pesemättömän pinnan päälle sabluunoilla, spraymaaleilla ja sokkelimaaleilla. Tunnelia on maalattu kerroksellisesti G-Rexin voimin kahden eri maalaustapahtuman aikoihin 2019 ja 2021 — ja jatkoa on kenties tulossa. Tunnelin ideana on olla katutaiteen tilkkutäkki ja luoda ajan saatossa aidosti kerroksellinen kokemus. Maalauksia tunneliin ovat toteuttaneet Maria Björklund, Päivi Lindell, Stay Ice, Jan Andersson, Taneli Stenberg, Anetta Lukjanova, Athanasía Aarniosuo, Jesse Pasanen, Ilona Partanen, Juha Liede, Maikki Rantala ja Matti Lankinen. Tunneli on toteutettu yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.

Essi Ruuskanen: Follow the Flowers (2022)

➤ Sijainti: Kilpakuja 1
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Teoksessaan Ruuskanen on “istuttanut“ keraamisia kukkia johdattamaan ohikulkijat Länsimäen asukastilalle. Teos on jatkumoa Ruuskasen Myyrmäessä toteuttamalle muraalin ja keramiikkalaattojen kokonaisuudelle Ceramic Flowers Prefer Loamy Soil (2022). SAV Taidekollektiivin ydinryhmän monitaituri Essi Ruuskanen on siuntiolainen katutaiteilija ja kuvittaja, joka toivoo että lähitulevaisuudessa pääkaupunkiseudulla ei ole enää tyhjiä, harmaita seiniä vaan värejä, juhlia ja kotiseutuylpeyttä.

Juliana Hyrri (2021)

SIJAINTI: Kerokuja 7 (Kilpakujalta näkyvä kerrostalon sokkeli)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Teos sai inspiraationsa muun muassa paikallisen päiväkodin lapsilta kerätyistä saduista: ”Olipa kerran Nikole. Joka päivä hän lauloi. Eräänä päivänä kolme siiliä söi kolme porkkanaa. Sen jälkeen kaikki menivät uimaan!” Taiteilija haluaa teoksessa kunnioittaa ympäristön värejä, Suomen vuodenaikojen vaihtelun valoa ja Länsimäen luontoa. Juliana Hyrri on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee pääsääntöisesti maalauksen ja nykysarjakuvan keinoin. Hyrrin taide tapailee päällekkäisyyttä ja ristiriitojakin, liikehtien temaattisesti toiseuden, kasvun ja luopumisen pinnoilla. Teos on tehty yhteistyössä VAV-konserin kanssa.

Länsimäen asukkaat & Street Art Vantaa: Linnoituspolun alikulkutunneli (2017)

SIJAINTI: Linnoituspolku (Pallastunturintien alittava alikulkutunneli)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Street Art Vantaan ohjaamassa taidetyöpajassa Länsimäen kaikenikäiset asukkaat maalasivat omia hahmojaan ja kuvioitaan yhteistunnelitaideteokseen. Tunnelin teema sai inspiraationsa Linnoituspolulle sopivasta linnateemasta, joka liittyy tunnelin läheisiin, historiallisiin Länsimäen linnoituksiin. Vieraileva taiteilija teoskokonaisuudessa oli länsimäkeläinen Jorge Carreon, jonka teoksia on voinut ihastella myös muun muassa Länsimäen kirjastolla. Työpaja järjestettiin yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.

Minna Ristolainen (2021)

SIJAINTI: Kuntopuisto (muuntamo Lumikero 3:n edessä)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Teoksessa seikkailee kettu, joka on nähty useaan kertaan Kuntopuistossa, missä tämä taidemuuntamo sijaitsee. Minna Ristolainen on Vantaalla asuva kuvataiteilija ja taidegraafikko sekä Vantaan taiteilijaseuran jäsen. Taiteilijana Ristolainen on erityisesti kiinnostunut visuaalisesta tarinankerronnasta sekä narratiivisuuden tutkimisesta teoksissaan. Hänen teoksissaan toistuvia teemoja ovat mystiikka, unenomaisuus, naiseus ja luonto. Muuntamo: Vantaan Energia Sähköverkot Oy

Pusupysäkki (2014)

SIJAINTI: Kuntopuisto (muuntamo Lumikero 3:n edessä)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Pusupysäkki on Vantaan Varian ammattiopiston kulttuuriammattistartin opiskelijoiden ympäristötaideteos, jonka teemana on rakkaus. Teos koostui aikanaan Pusupysäkin lisäksi nuorten suunnittelemista ja istuttamista viheristutuksista.

J-P Köykkä (2018)

SIJAINTI: Suunnistajakuja 4 (muraali)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Tämä kerrostalon seinänpäätymaalaus eli muraali on tehty osana Seinähullu Vantaa -katutaidehanketta (2017–2018). Taidemuseo Artsin kanssa hankkeeseen valitut kotimaiset taiteilijat oppivat elokuussa 2017 Vantaalla vierailleilta Street Art Todayn kuratoimilta katutaidekonkareilta muraalien maalausta. Köykkä valmisti muraaliaan varten taloyhtiön asukkaille kolme eri luonnosvaihtoehtoa, joista asukkaat saivat äänestää suosikkinsa toteutettavaksi. J-P Köykkä on Tampereella työskentelevä taiteilija. Hänen teoksissaan voi nähdä niin vivahteita abstraktin- ja ekspressiivisen maalaustaiteen perinteistä, vuoropuhelua taidehistorian vanhojen mestareiden kanssa kuin myös graffitin ja modernisminkin tuulahduksia. Hän yhdistelee teoksissaan yleensä monia eri tekniikoita kuten akryyleja, öljyvärejä, spraymaalia, bitumia, öljypastelleja ja kynäruiskutekniikkaa.

Jan Anderzén: Tarinatorilaisia (2015–2016)

SIJAINTI: Tarinatori (mosaiikkiteos muurissa)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Eläinolentoja kuvaava mosaiikkitaideteos on osa Vantaan taidemuseon julkisen tilan taidekokoelmaa. Teos muodostuu 56 700:sta lasilaatasta. Lähellä teos näyttäytyy värien ja muotojen kuvioleikkinä, mutta kauempaa tarkasteltuna yksittäiset laatat katoavat ja kuvasta erottuu kolme salaperäisesti säteilevää eläinhahmoa, jotka paikoilleen pysähtyneinä vastaavat katseeseen ja tarkkailevat elämää Tarinatorilla. Hahmot eivät esitä mitään tiettyjä eläinlajeja, vaan edustavat kaikkia ihmisten kanssa kaupunkitilaa jakavia eläimiä. Jan Anderzén on tamperelainen taiteilija, joka tuottaa kokeellista musiikkia ja luo kuvia eri tekniikoilla. Taiteellisessa työskentelyssään Anderzén kuvaa toistuvasti eläinten ja ihmisten välisten suhteiden reheviä rajamaastoja, villiyttä ja kesyttämistä.

Länsimäen koulun oppilaat: Länsimäen koulun alilkutunneli (2016)

SIJAINTI: Tarinatori (Pallastunturintien alittava alikulkutunneli)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Teos on Länsimäen yläkoululaisten kädenjälkeä. Jokaisella oppilaalla on seinissä oma teoslohko. “Oppilaiden on tarkoitus luoda sillan alle metsä tai kasvillisuutta, turvallinen paikka, johon Anderzénin (alikulun vieressä oleva mosaikkiteos) mielikuvituseläimet voivat ryömiä”, kuvataiteen opettaja Laura Ikonen kertoo, joka toimi myös teoksen koordinoijana. Teos on tehty yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.

Taneli Strenberg (2018)

SIJAINTI: Suunnistajankuja 6 (muraali)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Taneli Stenbergin muraalissa rauhaa rakastava jousimies kylvää jousipyssyllään tuhon sijasta marjoja Länsimäen ympäristöön. Teos on tehty osana muraalikoulutusta Seinähullu Vantaa -projektissa (2017–2018), jossa mukaan valitut kotimaiset taiteilijat oppivat elokuussa 2017 Suomessa vierailleilta kansainvälisiltä muraalitaiteilijoilta suurten teosten toteuttamista. Teoksen mallina on toiminut toinen Seinähullu Vantaan muralisti, Peetu Pasanen ja maalausta on avustanut Anetta Lukjanova. Taneli Stenberg on helsinkiläinen taiteilija. Hän maalaa muralien lisäksi öljyvärimaalauksia. Stenbergillä on taustaa graffitin tekijänä ja teosten tyyli edustaa maagista realismia. Teoksissaan hän toivoo muun muassa löytävänsä jotain ajasta riippumatonta ja inhimillistä, joka olemassaolossa askarruttaa tai herättää positiivista tunneyhteyttä ihmisten välillä.

Maria Kivilaakso (2018)

SIJAINTI: Suunnistajankuja 10 (muraali)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Maria Kivilaakso sommitteli teoksensa toimimaan yhteiselossa seinän vieressä komeasti seisovan männyn kanssa. Harmoninen teos ammentaa kuva-aiheensa männyn elämästä ja on herättänyt paljon ihastusta asukkaiden keskuudessa. Turussa kuvataidetta opiskellut Maria Kivilaakso maalasi teoksen osana muraalikoulutusta Seinähullu Vantaa -projektissa (2017–2018), jossa mukaan valitut kotimaiset taiteilijat oppivat elokuussa 2017 Suomessa vierailleilta kansainvälisiltä katutaidekonkareilta muraalien toteuttamista.

Mimmit peinttaa & Länsimäen nuoret (2021)

SIJAINTI: Rajakylän urheilupuisto (urheilukaukalo)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Mimmit peinttaa -katutaideryhmän jäsenet kävivät maalaamassa Rajakylän liikuntapuiston kaukalon yhdessä Länsimäen nuorisotilan kanssa. Työpajaan osallistui parikymmentä nuorta. Vuonna 2017 perustettu Mimmit ry on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee ja rohkaisee naisia toteuttamaan unelmiaan. Mimmit peinttaa -katutaidekonsepti on toiminut vuodesta 2015 innoittajana ja rohkaisijana tytöille ja naisille, miesvaltaisen alakulttuurin kentällä. Mimmit peinttaa on luonut naisille mahdollisuuden toteuttaa taidetta julkiseen tilaan, johon heillä ei muutoin olisi ollut mahdollista sitä toteuttaa. Teos on tehty yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa. Lisätietoa: www.mimmit.net.

LUMPS (2019)

SIJAINTI: Länsimäentien ylikulkusiltojen betonipilarit (4 kpl)
Kartalla: Google Maps ja Google Maps

Lisätietoa: Salaperäinen katutaiteilijakaksikko LUMPS kävi maalaamassa 2019 Länsimäentien ylikulkusiltojen tyylilleen uskollisia hahmojaan neljään eri betonipilariin. LUMPS-taidetta on voinut bongailla niin Espoossa Keran halleilla kuin junan ikkunasta. Itse he kuvailevat olevansa: ”Katutaitaidekasvain, joka täytää kaupungit ulokkeillaan. Se kasvaa, elää ja hengittää vapaasti. Asettuu jonnekin, kunnes on aika mennä.” Teokset on tehty yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.

Essi Ruuskanen, Tuuli Huovila, Krista Blomqvist Katerina Zherbina & Anne Muhonen: Tarinoiden tunnelit (2019)

SIJAINTI: Länsimäentien ja Maratontien liikenneympyrä (kaksi alikulkutunnelia)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Kevään 2019 aikana SAV Taidekollektiivin Jenni Väisänen keräsi Länsimäen ja Rajakylän alueelta asukkaiden tarinoita, muistoja ja kuvia. Näiden kertomusten perusteella SAV Taidekollektiivin Essi Ruuskanen suunnitteli kahden alikulun kattavan kokonaisuuden, joka muodostaa yhdessä tarinoiden seinävaatteen eli ryijyn. Ikonisista suomalaisista ryijyistä inspiraationsa saaneet kuvioinnit kätkevät sisälleen paikallisten päiväkotilasten tarinoita heille järjestetystä sadutustuokiosta. Jokaiseen ryijyyn on jätetty myös ikkuna menneisyyteen, johon mukaan kutsutut vierailevat taiteilijat ovat ikuistaneet asukkaiden muistamia tarinoita: VPK:n lavatanssit, Länsimäen hennot -naisjääkiekkojoukkue, tientekotalkoot Länsimäen alkutaipaleelta ja maahanmuuttajanaisen tarina Länsimäkeen saapumisesta. Lisätietoa teoksista ja kerättyjä tarinoita voit lukea täältä. Teos on tehty yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa. Maalausapuna teoksessa toimi Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen, Elizaveta Busareva.

Jukka Metsäaho (2021)

SIJAINTI: Maalinauhantie 19 (huoltokatos)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Teos on maalattu spraymaaleilla hyödyntäen rakennuksen ympärillä olevien talojen vihreitä sävyjä. Maalinauhantien varrella sijaitsi alueen asukkaille legendaarinen Pelen Kukka -kioski. Paikallisesta Facebook-yhteisöstä poimittuna: ”Kotikylän kiska, aito pelen kiska missä ostin naperona markalla merkkareita ja 50 pennillä nallekarkkeja. Kurvasin rockylla fillarilla ja vein tyhjiä pulloja luukusta sisään. Aina uutena vuotena ostin pussillisen kiinareita ja säkin papaatteja. Huippu kiska! Bubi Wallenius myi ja heitti hyvää fudis läppää ja oli aina luurissa samalla, tiukka fudisäijä!” Jukka Metsäaho on Helsinkiläinen elokuvaohjaaja (pablo.fi) sekä graffititaiteilija (jukkametsaaho.com/graffiti).Teos on tehty yhteistyössä VAV-konsernin kanssa osana Maalinauhantien taidekorttelia.

Silja Selonen: Siniseen (2021)

SIJAINTI: Maalinauhantie 10 (muraali)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: ”Siniseen” on moniaistinen teos, joka kommentoi matkojen, muuttojen ja kotikulmien arvoa. Kurki lentää kaihtimien takana sinisin siivin ja tuo viestiä vierailta mailta matkan takaa. Kurjen huudon ja korven kutsun voi kuulla sokkeliin maalatusta QR-koodista: qrco.de/bc9eUC. Suomalainen kuvataiteilija Silja Selonen luo kauniin tunnelmallisia maalauksia, jotka ovat petollisen yksinkertaisia. Hän maalaa hahmonsa läheisillä, neutraaleilla väreillä, usein jätettynä hieman epäselvästi ja ilman liiallisia yksityiskohtia. Tämä yksinkertaisuus sopii hyvin hänen korostaessaan valoa, tunteita ja usein geometrisiä hahmoja, joita hän maalaa vuorovaikutteisena elementtinä teoksissaan. Hänen kuvissaan vangitaan usein ajan hetki ja sitä vastaavat tilassa olevien tunteet; tätä vaikutusta korostavat hänen hahmojen pehmeä mutta kirkas valaistus ja hahmoihin kohdistettu tarkoituksellinen sumeus. Teos on tehty yhteistyössä VAV-konsernin kanssa osana Maalinauhantien taidekorttelia.

Essi Ruuskanen & Jesse Pasanen: Maalinauha (2021)

SIJAINTI: Maalinauhantie 8–10 (neljä kerrostalon sokkelia)
Kartalla: Google Maps

Lisätietoa: Monta sataa metriä pitkä teoskokonaisuus neljän kerrostalon sokkeleissa kuvastaa liikkumisen riemua, luontoa, pieniä yllätyksiä ja tietysti alueen osoitteessakin komeilevaa maalinauhaa. Maalaukset pyrkivät tuomaan iloa ja viihtyisyyttä asukkaille olematta liian räikeitä tai päällekäyviä. Essi Ruuskanen ja Jesse Pasanen ovat SAV Taidekollektiivin jäseniä. Teos on tehty yhteistyössä VAV-konsernin kanssa osana Maalinauhantien taidekorttelia.

Punit J.Hiremath (2021)

SIJAINTI: Maalinauhantie 10 / Estepolku (huoltokatos)
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Teoksessa esiintyy muun muassa joukko eri ihmisten käsiä kylvemässä siemeniä ja kastelemassa kasveja, mehiläisiä ja suomalaisia marjoja sekä lintuja. Yhdellä seinällä siilit syövät porkkanoita ja chillaavat. Punit J. Hiremath on graafinen suunnittelija, kuvittaja ja valokuvaaja, joka opiskelee Aalto-yliopiston New media design and production -ohjelmassa. Teos on tehty yhteistyössä VAV-konsernin kanssa osana Maalinauhantien taidekorttelia.

Severi Aaltonen (2021)

SIJAINTI: Maalinauhantie 10 / Estepolku (muuntamo)
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Tämä Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n muuntamo muuntautui värikkääksi abstraktiksi taideteokseksi. Severi Aaltonen on graffititaustainen taiteilija Lounais-Suomesta. Graffitista ja vapaasta elämästä ammentava Aaltonen on tehnyt ja kokenut katutaiteen parissa kaikenlaista, valokuvaamisesta festarimaalauksiin ja julkaisuista urbaaniin löytöretkeilyyn. Tällä hetkellä hän opiskelee kuvataiteilijaksi Hollannissa. Teos on tehty yhteistyössä VAV-konsernin kanssa osana Maalinauhantien taidekorttelia. Muuntamo: Vantaan Sähköverkot Oy

Jesse Pasanen & Viv Magia: Viva el Tempo! (2021)

SIJAINTI: Keihäspolku (Keihästien alittava alikulkutunneli)
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Kahden taiteilijan yhdessä suunnittelema ja toteuttama värikäs alikulkutunneliteos on saanut inspiraatiota Länsimäessäkin toimivasta lasten Tempo-orkesterista. Taiteilijat innostuivat erityisesti muistelemaan lapsenomaista luovuuden taikamaailmaa ja peloista irti päästämistä. Maalausta tehdessä moni alueen lapsi kävikin maalareita viihdyttämässä energisillä jutuillaan. Teoksen värinkäytöllä lisättiin synkeänä pidetyn alikulun valoisuutta. Taiteilijat pyrkivät luomaan ehyen kokonaisuuden, joka ilahduttaa ja inspiroi kaikenikäisiä ohikulkijoita. Teos on tehty yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.

 

Länsimäen taidesähkökaapit

Anne Muhonen: Iloinen postinkantaja (2018)

SIJAINTI: Pallastunturinkuja (sähkökaappi Pallastunturintien risteyksessä)
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: “Kun sain tietää, että saan maalata Postin jakeluboksin, olin just tehnyt kuvasarjaa epäonnisesta miimikosta, jonka nimeksi tulikin The Unlucky Mime. Päätin sitten maalata miimikon kavereineen lähettelemään kirjepostia. Ohikulkijat juttelivat yllättävän paljon, mikä oli kyllä tosi kiva juttu. Varsinkin, kun yleensä teen töitä freelancerinä yksin, niin oli ihan hauska, kun joku juttelikin päivän aikana” -Muhonen. Anne muhonen on suomalainen kuvittaja, joka tykkää keksiä uusia maailmoita (joissa hän voisi esimerkiksi juoda paljon kahvia). Hän kertoo mielellään tarinoita erilaisten tyylien kautta ja on iloinen jongleeraaessaan useoiden projektien välillä.

Anna Semerdjiev (2021)

SIJAINTI: Maalinauhantie 10
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: “Halusin maalata tähän sähkökaappiin nimenomaan lapsen kaikille Länsimäen lukuisille lapsille samaistumisen ja ilon kohteeksi. Sellaisen lapsen, jossa voi nähdä tyttöä tai poikaa, ujoutta tai rohkeutta, hymyä tai vakavuutta. Luulen onnistuneeni edes vähäsen, sen verran mukavia kommentteja sateli viimeisenä maalauspäivänä, eikä onneksi enää pelkiltä lapsilta! Saimme lähialueen asukkailta juttutuokioiden lisäksi mm. teetä ja karamelleja, sekä kylmää pillimehua (jota ei saakaan ihan vaan lähikaupasta!)”

Minttu Pyykkönen: Mystical eerie dreamy (2018)

SIJAINTI: Kilpakuja
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Minttu Pyykkönen on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija, seinämaalaaja ja taidekasvattaja. Taiteilija työskentelee piirtämisen ja maalauksen parissa. Viime vuodet hän on keskittynyt seinämaalaukseen ja katutaiteeseen. ”Unenomaiset ja tunnistettavat taideteokset kuvaavat usein ihmisiä ja läsnäoloa, haurautta, mystiikkaa ja luontoa.”

Ines Sederholm (2018)

SIJAINTI: Pallastunturintien ja Länsimäentien risteyksessä
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Ines Sederholmin taidetta on nähty gallerioissa niin Helsingissä kuin Tukholmassakin. Ja totta kai Vantaan kaduilla, kuten tässä sähköboksissa.

Hende (2018)

SIJAINTI: Tykkikujan ja Pallastunturintien risteys
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: “Länsimäessä asuu hyvin monenlaisia ihmisiä, kuten lähiöissä yleisesti muutenkin. Osa on asunut tonteilla aina, osa on saapunut tunturien kainalosta, osa jostain päiväntasaajan paikkeilta, joku meren tuolta puolen, kuka mistäkin. Nyt kaikki asuvat Itä-Vantaalla ja kuuluvat samaan parveen. Maalatessani sain paljon positiivista palautetta ja eräs mies kysyi enkö maalaa kylkiä ollenkaan? En, koska kylkiin on muodostunut jo lokaalia katukulttuuria, niin olkoon ne yhä bommaajille varattu, katutaiteita on monenlaisia ja vastakohdat täydentää toisiaan. Kuvaan sisältyy myös arvoitus, josta voisi pitää pienen skaban. Kaikilla tipuista on jotain oheissälää päällään, kuka heistä on oikeasti ollut olemassa?” Hende Graffitityöläinen on Riihimäkeläinen katutaiteilija. Hän piirtää ja maalaa mitä mieleen juolahtaa, milloin minnekin.

Länsimäen päivä -työpaja (2018)

SIJAINTI: Sivupolku (K-Marketin edessä)
Kartalla:
Google Maps

Lisätietoa: Länsimäen päivän yhteydessä maalatut Postin taidekaapit on tehty sabluunoilla ja spraymaaleilla. Teoksen on maalannut Street Art Vantaa.


 

Kiinnostaako katutaide?

Ota yhteyttä ja kysy tarjousta katutaidekierroksesta, työpajasta tai tilausteoksesta.
SAV Taidekollektiivi tuntee Vantaan muraalit ja Suomen katutaiteen. Heitä viestillä, jos heräsi idea!